viernes, 6 de junio de 2008

Repensando

Descubro el Design Manifesto, impulsado por la Bezalel Academy of Arts & Design of Jerusalem y leído por vez primera en Tel Aviv, el 19 de febrer del 2007. Me detengo en su lectura y me replanteo el estilo de vida actual de nuestra familia. He ahí algunas claves que podemos aplicar desde ya mismo, y tu también, no es tan difícil:

1.- pensar en positivo, actuar en positivo
2.- potenciar momentos y lugares de silencio para cada miembro de la familia
3.- fomentar los ratos de alegría y diversión en familia
4.- limitar el consumo, fomentar el autoabastecimiento
5.- reducir y reciclar (más y mejor) las bolsas de plástico, envoltorios, etc
6.- apoyar el desarrollo de la naturaleza de nuestra casa
7.- inculcar a nuestros hijos valores como la sostenibilidad, el valor de la naturaleza, la belleza interior, la cultura de la paz y el respeto a otras culturas, el valor del trabajo artesanal y de la cultura local
8.- fomentar su creatividad, impulsar una cultura proactiva
9.- leer más, aprender como meta
10.- entender la propia existencia en su dimensión holística

----

DESIGN MANIFESTO FOR JERUSALEM

Un dia, assegut amb Massanobu Fukuoka baix un garrover, el savi camper japonès va dibuixar amb el seu bastó un quadrat en la terra i em va dir: «en aquest metre quadrat de terra viuen milions d'éssers vius, per tant milers de milions de combinacions... no sabem res».

Crec que hem vingut a aquest món a aprendre i a ajudar... que no necessitem més coneixement per a aprendre, ni necessitem més informació, o ordinadors més ràpids o més anàlisis científiques i intel·lectuals per a ajudar al món. El que més necessita la humanitat en aquests moments és saviesa. Però... Què és la saviesa? On es troba?

Diuen els mestres que la saviesa ve quan un és capaç de aquietar-se, per a poder observar i escoltar. No fa falta gens més. Aquietar-se, observar i escoltar activa la veritable intel·ligència que hi ha dintre d'un mateix. Llavors apareix la veritable bellesa i la veritable creativitat, s'expressa el teu veritable ésser.

Deixem que la quietud dirigeixi les nostres paraules i les nostres accions.

Tinc un somni.
Fem d'aquest món un lloc,
en el qual en la nostra pròxima vida
ens agradi tornar com nins.

Crec, sincerament, que el disseny industrial d'avui, l'actual civilització industrial, no té futur.

És una civilització amb una visió arrogant i antropocèntrica, que considera l'home el centre de totes les coses, que agafa més del que necessita, que promou un model de producció i consum basat en l'absència de límits, que genera explotació humana i escombraries tòxiques, que valora més el tenir que l'ésser, que practica la cultura d'usar i llençar i que menysprea la naturalesa perquè pensa que és matèria buida i que no té vida.

Disseny sense ètica, ni moralitat ni valors espirituals. La seva religió és el materialisme, obsessionada pel confort, presoner de la indústria i les grans corporacions, que adora l'alta tecnologia i que alimenta el consum excessiu.

Avui el disseny és ple de por i negativitat. Sent que el resultat és violència.
El disseny actual té necessitat de pau.

Nosaltres podem ser el canvi que volem veure en el món, l'entorn. El teu disseny pot ser el teu missatge.

SÍ em preguntes, és possible dissenyar un món millor? La meva resposta és SÍ.

Un altre món no solament és possible... ja és en camí.
En un dia plàcid... puc escoltar-lo respirar.

Fa algunes setmanes, caminant per la platja, em va venir la idea: escriure un manifest del disseny per a Jerusalem.

Per a professors, dissenyadors, artesans i per a tots els que dissenyem la vida

Aquest manifest parla d'arbres, de llavors de llibertat, de bellesa, de disseny pacífic de coses fetes a mà, d'alfabetització ecològica, de revolució, d'espiritualitat, d'artesans, d'un món millor, de SÍ...

Disseny Positiu. Pensa en positiu, sent en positiu, actua en positiu.
La felicitat interna és el combustible de l'èxit.
Fes les coses que et porten alegria, si no és divertit no ho facis.
Cerca el que et fa sentir bé, que ressoni en el teu cor.
Segueix el goig, la teua alegria...
Qualsevol cosa que et faci sentir bé, sempre atreu més.
El que penses, el que siguis i el que atreus... és el mateix.
Nosaltres creem la nostra pròpia realitat.

La naturalesa, és el nostre millor mestre. Podem dissenyar com la naturalesa dissenya i podem fer-ho amb humilitat, reverència i límits. Prenem inspiració dels dissenys i processos de la naturalesa, per a resoldre els problemes humans. Biomímesis es disseny hàbil de la naturalesa. És innovació inspirada per la naturalesa, mirant a la naturalesa com una mestra... Un dels molts regals de biomímesis és que entres en una profunda conversa amb organismes. I aquest diàleg mestre-estudiant t'omple absolutament d'admiració. Veure la naturalesa com una guia, un model, una mesura canvia enormement el teu valor i el teu punt de vista sobre el món natural. En comptes de veure a la naturalesa com un magatzem comences a veure-la com una mestra. En comptes de valorar que li podem treure, valoram que en podem aprendre de la natura La naturalesa és plena d'ajuts. Estem envoltats de genis. Només cal observar i aprendre.

Integració de matèria i esperit. Matèria i esperit són dos costats de la mateixa moneda. El que amidem és matèria, el que sentim és esperit. Sense esperit la matèria no té vida. SÍ. El materialisme i el consumisme dirigeixen les nostres vides,oblidam l'esperit.

Al disseny actual li falta ressonància interior. Necessita la dimensió espiritual. «L'imperatiu espiritual» de Satish Kumar ens ensenya que la simplicitat elegant és una de les millors maneres de descobrir l'espiritualitat.

Necessitem escoles, professors que activin la vida interior dels dissenyadors i dur els valors ecològics i els espirituals a les bases de l'educació. La meditació ens pot ajudar a connectar amb el centre del nostre ésser. Aquí és on sorgeix la veritable creativitat, la veritable bellesa.

Si cultivam la bellesa al interior, podrem dissenyar bellesa al exterior.

Disseny pacífic. És una revolució per a la pau.
Duguem la pau al disseny actual. L'escalfament global del planeta que està causant un fort canvi climàtic és la situació més difícil i compromesa a la qual ens enfrontem avui. I avui ja sabem amb certesa que la causa són les activitats humanes i aquí el dissenyador pot jugar un paper important.

Necessitem un nou sistema de disseny que creï idees d'una manera sostenible, respectant els recursos de la Terra, veient el planeta com la nostra gran casa i reconeixent totes les espècies que habiten com germans sobre la base d'uns principis d'ecologia, sostenibilitat i comunitat. En el disseny no violent sorgeix l'esperit del respecte per tota forma de vida, la vida humana, la vida vegetal, la vida animal, la vida de les pedres i el sòl, l'aigua. Tota la naturalesa, totes les espècies inclosa l'espècie humana són sagrades. I totes estan interconnectades. Som una gran família. Es converteix en un imperatiu moral que siguin respectades, honrades i reverenciades. Totes les coses vives són producte d'un sistema sagrat. Res no és separat, res no és altre. És la relació entre tots els sistemes vius que és santa, divina, sagrada. El resultat final és la pau a tots els àmbits: pau personal, pau mundial, pau amb la naturalesa.

Disseny autosuficient. En l'àmbit personal i familiar... i sobretot de la comunitat. L'autosuficiència crea confiança, proporciona seguretat, puja l'autoestima , et dóna llibertat. És un moviment per a viure senzillament, per dur una vida senzilla. Dissenyar i produir el que necessitem i saber que quan basta, prou! Originàriament, pobresa volia dir acceptació voluntària d'una vida senzilla, simple i a la renúncia de possessions innecessàries. El que és petit és bell. Disseny en una escala humana, petites escoles ensenyant disseny i artesania... petits tallers artesans... Disseny local per protegir la identitat cultural local. Tecnologia apropiada, és a dir: barata, local, fàcil de reparar... Necessitem tecnologia solar... tecnologia humana... abans que alta tecnologia

Disseny lliure. Ser un activista social. Disseny solidari. El disseny pot i ha de convertir-se en un camí en el qual cadascun de nosaltres puguem participar en el canvi de la societat... Dissenyant amb la gent pobra... la pobresa és la mare de la innovació. Dissenyant per a ells, aprendràs i ells aprendran de tu... Ajudant als moviments socials... Participant en projectes solidaris. La veritable i radical democràcia neix quan les persones fan alguna cosa elles mateixes en lloc d'esperar que ho facin els altres. Si actuem podem canviar les coses. Cada un de nosaltres es un esser excepcional, amb un poder il·limitat. La teva creativitat pot ajudar a canviar el món.

Ecoartesania. Unir la cultura de l'artesania amb l'ecologia de la terra. Productes de qualitat fets amb mètodes sostenibles, sans per a la gent i nets per al planeta. L'artesania és la cultura de la bellesa, de la creativitat, l'espiritualitat, i la innocència. És la cultura de la no violència i de la veritable economia de pau. Els artesans agafen molt poc de la naturalesa, no malgasten gens, no exploten a ningú, no creen lletjor i no contaminen. Els dissenyadors poden treballar i donar suport a les petites comunitats d'artesans i aquests connectar directament amb els ciutadans en un procés de col·laboració mútua.

Dissenyar amb «les ulleres del cel» Per a veure de dalt cap avall...
Buscar el sentit de la vida. Dissenyar com si estiguessis veient el món des del cel, per a tenir una perspectiva global, holística... integrant economia, ecologia, espiritualitat i ciència. Aquest disseny busca estimular un canvi de consciència, una millor forma de vida, amb més harmonia, més pau, més amics, més a prop de la naturalesa... fent les coses bé i a poc a poc. Les paraules ecologia i economia tenen la mateixa arrel grega oîkos, que significa casa o llar.

Economia significa la gestió de la casa i ecologia significa el coneixement de la casa. Si no coneixem la casa com podem gestionar-la? L'economia és part de l'ecologia i l'ètica són és part de l'ecologia perquè ètica significa el «ethos» de la casa, és a dir, com és la cultura o l'esperit de la casa. Economia, ecologia i ètica són parts d'una unitat. Dissenyar no és solament un acte econòmic, és un acte ecològic, social, cultural. Podem crear un sistema equilibrat en el qual aprendre fent sigui tan essencial com aprendre llegint. L'educació de les mans ha de ser tan important com l'educació del cap. El desenvolupament del cor ha de ser valorat tant com el desenvolupament de la ment. Connectar tot el procés de la vida. Recórrer tot el camí des de la llavor, al cotó, al fil, a la tela i al final a una peça. A través d'un treball creatiu i sostenible. Quan totes aquestes activitats les fem com actes sagrats, estem alimentant la societat.

Sí. Aprèn
Aprèn de Satish Kumar, a través dels seus llibres, el Fòrum Internacional Resurgence i el Shumacher College. Quan els artesans o les dones realitzen coses a mà, de manera inconscient combinen cor, cap i mans. Com a resultat, qualsevol cosa que facin resulta bonica, útil i duradora (el principi BUD). Les tribus de molts de llocs del món fabriquen artefactes, construeixen cases, aixequen parets de pedra per als seus camps... aquests són els conceptes de la bellesa exquisida. Fan tot això amb finalitats pràctiques, estètiques o com a ritual. I aquests objectes són duradors. Com més vells, més atractius resulten. Sempre poden reparar-se. Fer i arreglar són part del mateix continu. El principi BUD és la font de l'autèntica satisfacció espiritual, sensual i física.

Aprèn de Fritjof Capra, a través dels seus llibres i especialment del Centre For Ecoliteracy. L'ecologia és l'estudi de com funciona La Casa de la Terra. Per a ser més exactes, és l'estudi de les relacions que interconnecten a tots els membres de La Casa de la Terra. Així que podem aprendre i hem d'aprendre com viure sosteniblement.

Podem dissenyar comunitats humanes sostenibles de manera que els estils de vida, els negocis, l'economia, les estructures socials i les tecnologies no interfereixen amb la capacitat inherent de la Naturalesa per a sostenir la vida.

Des de fa mes de tres mil milions d'anys d'evolució, els ecosistemes s'han organitzat a si mateixos per a arribar al màxim de sostenibilitat. La saviesa de la naturalesa és l'essència de la Ecoliteracy, l'ensenyament de l'ecologia... L'eco-alfabet és un únic i veritable alfabet per a educar a dissenyadors a través de l'hort ecològic. M'agradaria que cada dissenyador pugues ser un agricultor a temps parcial.

Aprèn de William McDonough i Michael Braungart, a través del seu llibre Cradle to Cradle, un llibre visionari que ens ensenya a redissenyar la manera en què fem les coses, duent la ecoefectivitat a la pràctica. Considerem el següent: totes les formigues del planeta, en conjunt, sumen una biomassa major que la dels humans. Les formigues han estat increïblement laborioses durant milions d'anys. I, no obstant això, la seva productivitat és beneficiosa per a les plantes, els animals i el sòl. La indústria humana ha funcionat a ple rendiment tot just una mica més d'un segle, però ha provocat el declivi de pràcticament tots els ecosistemes del planeta, en major o menor grau. La naturalesa no té un problema de disseny, el tenim nosaltres.

Aprèn de Vandana Shiva i Carlo Petrini, creadors dels moviments Navdanya i Slow Food. Els veritables camperols són els artesans de la terra, de la agricultura... poden educar-te a prop de la biodiversitat, del menjar, del sentit comú, de la naturalesa. El menjar no ve dels supermercats, ve de la terra, dels camperols. Pots ajudar-los, pots dissenyar per a ells...

Aprèn d'Anita i Gordon Roddick, veritables emprenedors i excepcionals activistes (www.anitaroddick.com) per a inspirar-te i actuar.

Aprèn de Victor Papanek, especialment dels seu llibre Design for the Real World and Design for Human Scale.

Aprèn de Joaquim Viñolas, mitjançant el seu llibre Disseny Ecològic, cap a un disseny i una producció en harmonia amb la naturalesa.

Aprèn dels Pobles Indígenes, que durant milers d'anys han viscut autosuficients, amb una concepció integral del món i de la vida, respectant a tots els éssers animats i inanimats, que viuen en harmonia amb el seu entorn, no se senten superiors, viuen en construccions biodegradables amb materials del lloc, les formes són suaus, adaptades a l'ull humà i a l'entorn natural, terra sense ciment ni asfalt, que segueixen els ritmes de la naturalesa, no utilitzen tecnologies violentes. A l'inici del segle XXI, encara existeixen 300 milions d'indígenes i, en els cinc continents, hi ha més de 5.000 formes comunitàries distintes d'entendre el món.

Sí. Sóc un arbre! És disseny per a la Vida
No necessitem més productes... necessitem arbres.
Converteix-te en un arbre, actua com un arbre... Dissenya arbres.
Els arbres funcionen amb el Sol.
Proporcionen terra, aigua i aire fresc.
Viuen en total harmonia amb el seu entorn.
Tot el que produeixen és aliment, per a la terra, els animals i els humans.
No generen escombraries.

L'arbre és un ésser espiritual, un mestre... és la connexió entre el cel i la terra i és també el símbol d'aquest moviment, la imatge d'aquest manifest, i es converteix en una cridada per a la pau.

L'arbre és el model per a la pròxima revolució industrial.
Una revolució pacífica liderada per professors, dissenyadors i artesans que sembra llavors de llibertat, esperança, pau i vida.

Aquest manifest ve del Mar, del Bosc, de la Naturalesa i d'alguns éssers humans: Gandhi, Satish Kumar, Fridjof Capra, Janine Benyus, Arundhati Roy, E.F. Shumacher, Vandana Shiva, I. Tolle... gràcies a tots ells.

Salut i pau,

Links

www.mkgandhi.org
www.shumachercollege.org.uk
www.shumachercollege.org.uk
www.slowfood.com
www.vshiva.net
www.ecoliteracy.org
www.mbdc.com
www.navdanya.org

Acció
Quan vas al súper i dius no a una bossa de plàstic fas un gest per a la pau.
Quan dissenyes una bossa de plàstic biodegradable fas un gest per a la pau i dones un exemple per als altres.

Actua ara! fent la col·lecció «GESTOS PER A LA PAU»

Re-dissenyar els 10 productes que mes utilitzes en la teva vida diària...
a partir de la idea SÓC UN ARBRE!

Sense copyright ni patents. Pertanyen a tothom