La soberanía alimentaria es un concepto que va muy ligado al comercio justo, la defensa de la biodiversidad y el desarrollo socioeconómico local y sostenible. Hace referencia al derecho de los pueblos, de sus Paises o Uniones de Estados a definir su política agraria y alimentaria, sin dumping frente a países terceros. El concepto, una alternativa a las políticas neoliberales, fue desarrollado por Vía Campesina y llevado al debate público con ocasión de la Cumbre Mundial de la Alimentación en 1996 . Desde entonces, se ha convertido en un tema mayor del debate agrario internacional, incluso dentro de las Naciones Unidas, y fue el tema principal del foro ONG, paralelo a la cumbre mundial de la alimentacion de la FAO de junio del 2002. Sus cinco ideas clave son:
- Priorizar la producción agrícola local para alimentar a la población, el acceso de los/as campesinos/as y de los sin tierra a la tierra, al agua, a las semillas y al crédito. De ahí la necesidad de reformas agrarias, de la lucha contra los OGM (Organismos Genéticamente modificados), para el libre acceso a las semillas, y de mantener el agua en su calidad de bien público que se reparta de una forma sostenible.
- El derecho de los campesinos a producir alimentos y el derecho de los consumidores a poder decidir lo que quieren consumir y, como y quien se lo produce.
- El derecho de los Países a protegerse de las importaciones agrícolas y alimentarias demasiado baratas, con unos precios agrícolas ligados a los costes de producción : es posible siempre que los Países o las Uniones tengan el derecho de gravar con impuestos las importaciones demasiado baratas, que se comprometan a favor de una producción campesina sostenible y que controlen la producción en el mercado interior para evitar unos excedentes estructurales.
- La participación de los pueblos en la definicion de política agraria. El reconocimiento de los derechos de las zonas campesinas que desempeñan un papel esencial en la producción agrícola y en la alimentación.
- La soberanía alimentaria no está en contra de los intercambios con otras regiones de producciones específicas que constituyen la diversidad de nuestro planeta, pero prioriza la producción local y regional frente a la exportación. Considera que hace falta dotar estos intercambios de un nuevo marco que permita garantizar a los pueblos la seguridad alimentaria, que permita unas ayudas públicas a los campesinos, siempre que no sirvan directa o indirectamente a exportar a precios bajos, y que garantice la estabilidad de los precios agrícolas a escala internacional mediante unos acuerdos internacionales de control de la producción.
2 comentarios:
Lligams
Fa ja uns quants anys a Mallorca sorgeixen els primers grups de consum
autogestionats formats per consumidors i consumidores conscients, que a
partir del consens i la cooperació, consumim productes ecològics i locals.
Sense intermediaris. D'aquesta forma donam suport als pagesos, amb els
quals compartim jornades de feina al camp, realitzam activitats de difusió
d'aquest model i reformulam la relació productor-consumidor, integrant els
pagesos i les pageses en les nostres activitats. Els consumidors ens convertim
en co-productors. L'agricultura és sostinguda per la comunitat mitjançant una
xarxa de grups de consum que s'estén per tota l'illa.
D'aquesta experiència, visió i motivació compartides, de la necessitat de crear
sinergies, de fer més visible el moviment agroecològic i facilitar-ne el seu
creixement, neix l'associació Lligams. Inicialment formada per membres de
diferents grups de consum i oberta a totes les persones.
Des de Lligams volem ajudar a aconseguir:
2010
Confeccionar un directori de productors, grups de consum, associacions i
entitats afins
Dissenyar un entorn de comunicació que faciliti l'organització conjunta
d'activitats
2011
Potenciar la producció i el consum de varietats locals
Implantar un mercat ecològic setmanal a Ciutat
Organitzar una fira ecològica a Palma
2012
Assolir l'existència d'un grup de consum a cada poble de l'illa i a cada barri de
Ciutat
Denunciar l'abandonament d'espais públics i privats, rústics i urbans
Recuperar terres per a la producció ecològica i aprofitar els excedents amb
participació activa dels grups de consum i grups de persones en situació de risc
d'exclusió social
2013
Instaurar un sistema alternatiu de certificació ecològica a l'abast de qualsevol
productor
Augmentar la producció ecològica destinada al consum en un 50% respecte a
la producció actual
Promoure la incorporació professional de joves agricultors a la producció
ecològica
2014
Crear i celebrar anualment el dia mundial del consum ecològic i local
Formar una xarxa i mapa d'horts comunitaris a l'illa
Generar un sistema d'aprofitament de residus orgànics
2015
Que el 15% de la producció agrària a Mallorca sigui ecològica
Que el 15% dels habitants de Mallorca consumeixi habitualment productes
ecològics i locals
Que el pagès recuperi l'autoestima i la seva independència
Que tothom pugui menjar 100% ecològic i local
I d'aquesta forma que pugam triar en igualtat de condicions, i
disposant d'informació, si volem entrar en el súper, integrar-nos en
un grup de consum, visitar directament al pagès, anar al mercat,
comprar a la petita botiga, o sembrar el que menjam.
Sigau benvingudes i benvinguts a Lligams!
Palma, primavera de 2010
Contacte: assoc.lligams@gmail.com
Gràcies Anònim. M'agradaria que la propera vegada deixassis el teu nom, però igualment gràcies. Comptau amb mi en aquest projecte de fet ja vos vaig escriure fa 3-4 setmanes. Una abraçada!
Publicar un comentario